Андрій Зюбровський

старший науковий співробітник, кандидат історичних наук

Наукові зацікавлення: еволюція та ґенеза народних хлібопекарських звичаїв та технологічних аспектів виготовлення печива в українців, етнічні та етнографічні аспекти традиційного харчування.

ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-2221-3731

Google scholar: https://scholar.google.com.ua/citations?user=QUaQJhAAAAAJ&hl=uk

Основні публікації

Зюбровський А.В. Народні традиції випікання хліба в українців наприкінці ХІХ — на початку ХХІ століття (За матеріалами Південно-Західного історико-етнографічного регіону). К.: Наукова думка, 2018. 193 с.; іл.

Конопка В., Зюбровський А. «Від зернини до хлібини»: семантико-структурний аналіз хліборобського побуту українців. Львів: Інститут народознавства НАН України. 2018, 600 с. 

Зюбровський А. В., Конопка В. М. «Поодинці біда не приходить»: стереотипний образ лиха в традиційній та сучасній культурі українців. Львів: Інститут народознавства НАН України. 2022. 208 с.

Зюбровський А. Традиційні вірування, прикмети, приписи, заборони, обмеження та уявлення пов’язані із хлібопеченням українців Південно-Західного історико-етнографічного регіону кінця ХІХ – ХХІ століття. Народознавчі Зошити Львів. 2013. № 5. С. 852-862.

Зюбровський А.Випікання повсякденного хліба українців Південно-Західного історико-етнографічного регіону в кінці ХІХ – на початку ХХІ століть. Народознавчі Зошити. 2014.  № 2. С. 250-263.

Зюбровський А. До питання методів та способів організації харчування учасників польової історико-етнографічної експедиції. Поле. Збірник наукових праць з історії, теорії та методології польових досліджень у п’ятки томах : За науковою редакцією доктора історичних наук, професора Марини Гримич. – Т. 1. : Вступ до спеціальності. – К.: Дуліби, 2014. – С. 157–174.

Зюбровський А. Народні уявлення про забутий у печі хліб українського населення історико-етнографічної Волині кінця ХІХ – початку ХХІ століття. Етнічна історія народів Європи. 2014.  № 43. С. 5–14.

Зюбровський А. Прісний хліб у повсякденному раціоні українців Південно-Західного історико-етнографічного регіону в кінці ХІХ в середині ХХ ст.: ареально-хронологічна характеристика. Народознавчі Зошити. 2016.   № 4.  С. 804–816.

Зюбровський А. Традиційні каталізатори процесу бродіння тіста у хлібопеченні населення етнографічної Волині в кінці ХІХ — на початку ХХІ ст. Народознавчі Зошити. 2018. № 5. С. 1203–1210.

Ziubrovskyi A. Rational and irrational folk conceptions about the bread baking flour in daily nutrition culture of Ukrainians of South-Western Historic-Ethnographic macro-region of Ukraine. Res Humanitarie. Klaipeda, 2018. Vol. 23. – S. 57–72

Konopka V., Ziubrovskyi A. Traditional agricultural life of Ukrainians as a scientific problem of ethnological research. EtnoAntropologia: Rivista semestrale della SIAC (Società Italiana di Antropologia Culturale). Napoli, 2019. № 7 (2): Etnologia e cultura materiale in Ukraina. P. 115–129.

S. Mykolenko, T. Lebedenko, A. Ziubrovskyi. Traditional European Breads : An Illustrative Compendium of Ancestral Knowledge and Cultural Heritage / editors : M. Garcia-Vaquero, K. Pastor, Gul Ebru Orhun etc. – Gewerbestrasse, Switzerland : Springer Nature, 2023. Р. 389–418

Електронна пошта: anzjubr@remove-this.gamail.com

проспект Свободи, 15

79000, місто Львів

ina@remove-this.mail.lviv.ua

032 297-01-57